perm_phone_msg
Blog

Prevederile Ordonanței nr. 16/2022 intră în vigoare de la 1 august 2022

2022-07-29 15:12:12

De la 1 august 2022 intră în vigoare câteva dintre prevederile Ordonanței nr. 16/2022 privind modificarea și completarea Codului Fiscal, care vizează următoarele:

Contractele de munca cu timp partial

 

Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2022 se reintroduce obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale de catre persoanele care obtin venituri din salarii sub nivelul salariului minim pe economie, la o valoare minima a contributiei egala cu contributia aferenta unui salariu minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

 

In acest moment salariul minim brut pe economie este:

  • in suma de 2.550 de lei, aplicabil in aproape toate domeniile de activitate;
  • in suma de de 3.000 de lei aplicabil in domeniile urmatoare: constructii, agricultura si industria alimentara;

In cazul in care contributia de asigurari sociale calculata la venitul efectiv realizat de catre salariat este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita la nivelul salariului minim brut pe tara, diferenta se suporta de catre angajator in numele angajatului. De la aceasta prevedere sunt exceptate cateva categorii de persoane, astfel:

  • elevii sau studentii, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
  • ucenicii, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
  • persoanele cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
  • pensionarii pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • angajatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

 

Facilitatile fiscale aplicabile in constructii, agricultura si sectorul alimentar

 

Incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, scade plafonul pentru care se aplica facilitatile fiscale de la 30.000 RON la 10.000 RON. Se mentine conditia privind salariul minim brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.

 

De asemenea, incepand cu data de 18 iulie 2022, cifra de afaceri de referinta pentru aplicarea facilitatilor specifice domeniilor constructii si agro-alimentar se va calcula doar pentru anul in curs, eliminandu-se prevederea conform careia facilitatile se puteau aplica si daca in anul anterior era indeplinita conditia de cifra de afaceri, fara a mai fi necesara validarea acesteia in cursul anului curent.

 

Se clarifica faptul ca indicatorul ‘cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii’ cuprinde numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul ‘cifra de afaceri totala’ cuprinde atat veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, cat si in afara Romaniei.

 

Incepand cu 1 ianuarie 2023 aplicarea facilitatilor fiscale in sectorul constructii, sectorului agricol si in industria alimentara, se face doar pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, in baza contractului individual de munca (asadar, facilitatea nu se mai aplica in cazul contractelor de administrare, de mandat si altele asemenea).