perm_phone_msg
Blog

Noi măsuri fiscale adoptate în OG nr. 16/2022.

2022-07-20 16:44:46

Prevederi ce intră în vigoare în data de 18 Iulie 2022

  1. Categorii multiple de venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice, incluzând şi indemnizațiile pentru îngrijirea bolnavului cu afecțiune oncologică.
  2. Nu sunt considerate venituri de natură salarială cheltuielile cu testarea epidemiologică și/sau vaccinarea altor persoane ce realizează venituri de natură salarială.
  3. Persoanele fizice ce realizează mai multe categorii de venituri extrasalariale depun Declarația unică privind asigurările sociale de sănătate, dacă veniturile estimate depășesc plafoanele prevăzute în legislație.
  4. Dividendele încasate de o societate comercială reprezintă venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit.

Condiţia este ca acestea să provină de la o societate mamă înmatriculată într-un alt stat membru, persoana juridică română să dețină minim 10% din capitalul social al societății mamă, pe o perioadă continuă de 1 an, calculaț la data plății dividendului.

Astfel, se realizează o extindere a scutirii la impozit pe dividend către orice persoană juridică română, plătitoare de impozit pe profit.

5) Dividendele distribuite, dar neplătite până la finele anului, de către o societate fiică către o societate mamă, sau între orice alte persoane juridice române plătitoare de impozit pe profit, au scadența impozitului pe dividende data de 25 Ianuarie din anul următor.

Nu se datorează impozitul dacă la finele anului persoana juridică beneficiară a dividendelor deține minim 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice plătitoare de dividende, pe o perioadă de 1 an.

6) Cifra de afaceri de 80% din activitatea de construcții,se ia în considerare doar pentru activitatea desfășurată pe teritoriul României.

7) Angajatorii din domeniul construcțiilor, calculează ponderea ținând cont doar de veniturile realizate în anul curent.

Se elimină aplicarea facilității salariale în anul curent dacă în anul anterior s-a realizat o cifră de afaceri din construcții în procent mai mare de 80%.

8) Angajatorii în domeniul agriculturii sau industriei alimentare pot aplica facilități fiscale ținând cont de veniturile realizate în anul curent.

9) Instrucțiunile de completare a declarației 112 vor fi adoptate prin ordin comun al ANAF, Casei de sănătate, Casei de pensii și ANOFM.

10) Persoanele fizice nerezidente, când îndeplinesc condiția de rezidență fiscală de prezență în România mai mult de 183 zile, plătesc impozit pe venit în România pentru veniturile din străinătate.

11) Beneficiază de scutire la plata contribuției de sănătate copii cu vârsta de până la 18 ani, elevii cu vârsta de până la 26 ani și în anumite condiții studenții doctoranzi ce realizează activități didactice.

Dacă venitul realizat este egal cu venitul estimat deja declarat, nu se va mai depune o Declarație unică pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Urmează şi alte măsuri cu aplicabilitate de la 1 August si 1 Ianuarie 2023.

Echipa Nexia ABS vă acordă suport prompt. Contactaţi-ne !