perm_phone_msg
Blog

Mod de lucru la impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate

2023-10-23 07:33:51

Prevederi importante referitoare la impozitul pe profitul anual, cu plăţi anticipate.

Contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial.

Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 Martie inclusiv a anului următor.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se efectuează la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sistemului anual. Aceasta este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

Ieşirea din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului se efectuează la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sistemului anual.

Contribuabilii trebuie să comunice organelor fiscale competente modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit până la data de 31 Ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv prin depunerea Formularului 700.

Ordinul nr. 4136/2020 a adus modificări la OPANAF nr. 3725/2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor şi a tipurilor de obligaţii fiscale care formează vectorul fiscal.

Ȋncepând cu anul 2021 pentru modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit NU se mai transmite F012. Prin OPANAF 4136/2020 aceste informaţii sunt incluse în Declaraţia 700.

Nu pot opta pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit următorii:

1. Contribuabili care:

a) au fost nou-înfiinţaţi, cu excepţia contribuabililor nou-înfiinţaţi ca efect al unor operaţiuni de reorganizare efectuate potrivit legii;

b) au înregistrat pierdere fiscală sau nu au datorat impozit pe profit anual;

c) s-au aflat în inactivitate temporară sau au declarat pe propria răspundere că nu desfăşoară activităţi la sediul social/sediile secundare, situaţii înscrise, potrivit prevederilor legale, în Registrul Comerţului sau în registrul instanţelor judecătoreşti;

d) au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

 

2. Instituţii:

a) de credit - persoane juridice române şi sucursalele din România ale acestora;

b) persoane juridice străine;

c) culte religioase;

d) unităţi de învăţământ preuniversitar şi instituţii de învăţământ superior, particulare, acreditate, precum şi cele autorizate;

e) asociaţii de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţii de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari;

f) Societatea Naţională de Cruce Roşie din România;

g) organizaţii nonprofit, organizaţii sindicale, organizaţii patronale;

h) persoane juridice străine care realizează venituri din transferul proprietaţilor imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăţi, inclusiv închirierea sau cedarea folosinţei bunurilor proprietăţii imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România, precum şi venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română;

i) contribuabili care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultura şi viticultura.

 

Mod de lucru:

  • contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu excepţia plăţii anticipate aferente trimestrului IV care se declară şi se plăteşte până la data de 25 Decembrie, respectiv până la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat;
  • contribuabilii care intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (5) actualizează plăţile anticipate trimestriale cu ultimul indice al preţurilor de consum comunicat pentru anul în care începe anul fiscal modificat. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit anual, conform declaraţiei privind impozitul pe profit. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi contribuabilii care se dizolvă cu lichidare, pentru perioada cuprinsă între prima zi a anului fiscal următor celui în care a fost deschisă procedura lichidării şi data închiderii procedurii de lichidare (art. 41 alin. 8 Codul Fiscal).

 

Prin excepţie de la prevederile art. 41 alin. (8), contribuabilii care declară şi plătesc impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate, şi care intră sub incidenţa prevederilor art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, efectuează plata anticipată pentru trimestrul I al fiecărui an fiscal/an fiscal modificat la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului I.

Această regulă este aplicabilă şi pentru contribuabilii care sunt în al doilea an al perioadei obligatorii prevăzute la art. 41 alin. (3). Aplicarea regulii de calcul a plăţii anticipate pentru trimestrul I începe cu anul fiscal 2022, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2022, şi se încheie cu anul fiscal 2026, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2026, după caz.

 

Echipa Nexia ABS are expertiza necesară şi vă sprijină în operaţiuni cu promptitudine. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta aici.