perm_phone_msg
Blog

Bune practici în HR

2023-07-31 11:54:24

Bunele practici în domeniul resurselor umane (HR - Human Resources) sunt esențiale pentru a menține o cultură organizațională sănătoasă, pentru a dezvolta angajații și a contribui la succesul pe termen lung al unei companii.

Iată câteva dintre bunele practici în HR testate și recomandate:

  • Folosirea unui proces bine structurat de recrutare și selecție pentru a crește eficiența procesului de identificare a celor mai potriviți candidați.
  • Integrarea noilor angajați pe baza unui program specific, bine planificat și detaliat.
  • Dezvoltarea și formarea noilor angajați prin investiții în programe de training profesional care vor crește motivația și performanța acestora.
  • Evaluarea performanței într-un mod coerent și obiectiv.
  • Comunicarea deschisă și transparentă cu angajații care să ofere un mediu propice împărtășirii de noi idei.
  • Aplicarea unor politici și proceduri clare pentru menținerea unui mediu de lucru organizat și echitabil.
  • Construirea unei culturi organizaționale care încurajează colaborarea, respectul reciproc și dezvoltarea personală.
  • Asigurarea unui program de beneficii și compensații pentru a atrage și menține angajații talentați.
  • Asigurarea unei flexibilități și a unui echilibru între muncă și viață personală, elemente esenţiale pentru creşterea motivaţiei.
  • Susținerea unui mediu de lucru echitabil și fără discriminare, caracterizat prin diversitate și incluziune.
  • Aplicarea unor strategii specifice pentru retenție și implicare.

Acestea sunt doar câteva dintre bunele practici care pot ajuta o organizație să-și optimizeze resursele umane și să obțină rezultate foarte bune într-un mod sustenabil. Din punct de vedere administrativ, ele pot fi completate cu propuneri concrete privind o mai bună organizare a resurselor umane în cadrul firmelor, ținând cont şi de domeniul de activitate:

  • Utilizarea unui sistem de evidenţă a orelor de lucru pe bază de pontaj - ajută la o gestionarea precisă a orelor de lucru şi asigurarea respectării legislatiei muncii. Astfel, chiar dacă săptămânal se depăşeşte numărul maxim de ore de lucru, respectiv 48 ore/săptămână, angajatorul se poate asigura că media orelor de muncă pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice să nu depășească 48 de ore săptămânale, conform prevederilor din Codul Muncii.
  • Pentru a asigura o distribuţie echitabilă a concediilor şi pentru a evita oboseala excesivă a angajaţilor, propunem crearea unui calendar anual pentru planificarea concediilor de odihnă. Ȋmpărţiţi concediile în perioadele de activitate mai puţin intensă, astfel încât să nu afecteze major activitatea. Comunicarea clară cu angajaţii cu privire la planificarea concediilor şi corelarea cu zilele de sărbătoare naţională va ajuta la evitarea conflictelor şi a suprapunerilor. Angajaţii trebuie să fie încurajaţi să îşi planifice şi să îşi ia concediile de odihnă în perioada cu activitate mai puţin intensă.
  • Încurajarea efectuării orelor suplimentare doar în perioadele de vârf şi compensarea angajaţilor cu ore/zile libere plătite în timpul perioadelor mai puţin intense. Astfel, veţi menţine angajaţii motivaţi să lucreze mai mult în timpul sezonului de vârf.
  • Ȋmpărţirea angajaţilor în grupuri şi stabilirea programului de schimburi astfel încât să fie acoperită întreaga perioadă de activitate intensă, ca măsură suplimentară față de compensarea orelor de lucru suplimentare cu zile libere. Trebuie să vă asiguraţi că fiecare schimb este suficient de echilibrat, oferind timp de odihnă între schimburi.
  • Codul muncii prevede faptul că persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani în România. Astfel, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani poate încheia un contract de muncă singur, fără nicio altă încuviinţare. Obligațiile fiscale pe care le au minorii cu privire la veniturile obținute, trebuie îndeplinite de către părinți, deoarece minorii nu-și pot face cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) al Fiscului.

Bineînțeles, adaptarea acestor practici la specificul fiecărei organizații și actualizarea lor în funcție de schimbările din industrie și de mediul de afaceri sunt esențiale.

Echipa Nexia ABS vă stă alături în definirea și implementarea acestor practici de resurse umane. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta aici.