Trăim într-o perioadă dinamică în care tot mai mulți oameni aleg să devină antreprenori, fie pentru a-și câștiga independența, fie pentru a-și exploata potențialul în afaceri.
O simplă activitate de tip PFA poate crește și se poate transforma într-o companie mare sau într-un grup de firme cu diverse activități, care în viitor ar putea fi integrate în alte companii de o amploare mai mare. În prezent, observăm o creștere a acestor cazuri de consolidare la nivel de grup generate de nevoia de a răspunde competiției acerbe din piață și de asigurarea unui mediu cât mai propice de dezvoltare.
Cu toate acestea, stabilirea temeinică a unei afaceri poate fi dificilă și poate implica numeroase obstacole de la înfiinţare până la fuziune sau preluare. Depășirea acestor obstacole aduce însă noi oportunități de dezvoltare.
Unul dintre cei mai buni indicatori ai performanței financiare este comportamentul financiar al unei companii, iar Agenţia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) monitorizează situația financiară a firmelor pentru a identifica categoria de risc în care se încadrează și pentru a oferi sprijinul necesar. Vigilența inspectorilor de la ANAF provine din experiența dobândită în urma unor practici fiscale frauduloase utilizate de anumite companii pentru a plăti taxe mai mici sau chiar pentru a evita plata taxelor. Evaziunea fiscală reprezintă o problemă omniprezentă, iar autoritățile sunt responsabile să ia măsuri pentru gestionarea și limitarea acesteia.
Astfel, reușita în afaceri presupune inclusiv echilibrul dintre o activitate economică sănătoasă și principiile eticii și transparenței. Deschiderea către educație și adoptarea unor bune practici adesea ajută în depășirea situațiilor critice. Pentru a vă putea orienta mai bine în relația cu partenerii de afaceri, vă recomandăm să consultați lista de indicatori de risc fiscal urmăriți de ANAF, disponibilă la următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/transparenta/Anexanr2laproceduraFisaindicriscfiscal.htm
Cu cât conștientizarea crește, cu atât mediul de afaceri se va pregăti mai responsabil pentru a înfrunta incertitudinile de orice fel.
În concluzie, navigarea într-o lume comercială complexă implică înțelegerea riscurilor fiscale și adaptarea constantă la cerințele și reglementările în vigoare. Prin promovarea unei activități economice sănătoase și prin respectarea principiilor etice, putem contribui la construirea unui mediu de afaceri mai stabil și mai promițător pentru toți.
Vă stăm alături pentru a gestiona eficient riscurile fiscale, pentru detalii ne puteți contacta aici.