perm_phone_msg
Blog

Redirecționare impozit pe profit/micro aferent anului 2021

2022-12-22 14:46:33

Vă informăm că plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, până la 25 decembrie 2022.

Va informam că plătitorii de impozit pe profit și cei care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirecționa, până la 25 decembrie 2022 (atunci se implineste termenul de maximum 6 luni de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit/impozitului pe microintreprinderi), prin formularul 177, sume reprezentând sponsorizări către organizații non-profit (înregistrate în Registrul entităților/ unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale), dacă cheltuiala cu sponsorizarea în anul 2021 nu a depășit plafonul pentru sponsorizare în anul fiscal 2021, respectiv suma minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit/venitul microîntreprinderilor).

Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3.386/2016.

Prin OPANAF nr 1679/2022 a fost aprobata Procedura privind redirectionarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microintreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Formularul 177 se depune de către contribuabilii care, dispun redirecționarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.

Pentru calculul valorii impozitului pe profit sau a diferenței de impozit pe profit care poate fi redirecționată, se scad din valoarea minimă stabilită conform art. 25 alin. (4) lit. i) Codul Fiscal (0,75% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit din care s-a scăzut creditul fiscal sau impozitul pe profit scutit/redus) sumele reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private acordate în anul pentru care s-a depus declarația anuală de impozit pe profit și sumele reportate înscrise în formularul 101.

Valoarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau valoarea diferenței de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care poate fi redirecționată se calculează prin scăderea din valoarea stabilită potrivit art. 56 alin. (11) C. fisc. (20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective), calculată pentru întregul an fiscal, a sumelor acordate în anul respectiv și a sumelor reportate.

Redirecționarea impozitului pe profit/ impozitului pe veniturile microîntreprinderilor poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris la data plății sumei în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. În cazul redirecționării impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor către UNICEF și alte organizații internaționale care își desfășoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, nu există obligația înscrierii entității beneficiare în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Redirectionarea nu presupune diminuarea obligatiilor de plata ale societatii (este similara cu redirectionarea efectuata de persoanele fizice din impozitul pe venit).

Formularul 177 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil/plătitor.

În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de persoana juridică responsabilă a grupului.

Obligatia platii sumei redirectionate din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor revine organului fiscal competent. Termenul pentru solutionarea cererilor privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor este de 45 de zile de la depunere.

Daca aveti intrebari va rog nu ezitati sa ne contactati.