perm_phone_msg
Blog

Măsuri fiscale fundamentale adoptate în OG nr. 16/2022, aplicabile din 2023.

2022-08-16 08:56:36

Ordonanţa 16 aduce noi modificări Codului Fiscal, unele dintre acestea fiind aplicabile începand cu 1 Ianuarie 2023.

Prevederi ce intră în vigoare în data de 1 Ianuarie 2023 sunt fundamentale:

  • Impozitul pe dividende plătit de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române va fi de 8% având scadenţa data de 25 a lunii următoare.

Se păstrează scutirea de impozit dacă beneficiarul dividendului deține mai mult de 10% din titlurile de participare la plătitorul de dividend, pentru o perioadă mai mare de 1 an.

  • Impozitul pe venitul din dividende distribuit persoanelor fizice, inclusiv nerezidente, va fi de de 8%, aplicabil prin stopaj final la sursă.
  • Se păstrează actualele reglementări privind diurna acordată salariaților, venitul neimpozabil la nivelul de 2,5 ori cel stabilit pentru instituții publice, fără a depășii plafonul de 3 x salariul brut de încadrare.

Suplimentar sumele neimpozabile pentru salariații ce primesc venituri pentru clauza de mobilitate sunt în limita de 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Se extind sumele acordate salariatului pentru hrană sau decontarea chiriei când salariatul nu deține locuință, fără ca acestea să fie de natură salarială, într-un procent maxim lunar de 33% din salariul brut.

Acesta va cuprinde și decontarea serviciilor de vacanță, la fondul de pensii administrat privat, abonamente medicale etc.

  • Se majorează salariul ce beneficiază de deducerea de bază la determinarea impozitului pe venit al persoanei fizice. Acesta nu mai este o sumă fixă, ci este salariul minim brut + suma de 2.000 lei.
  • Se reduce plafonul de impozitare prin tranșe de venit la suma de 25.000 Euro, pentru contribuabilii persoane fizice ce desfășoară activități independente impozitate prin normă de venit.

Acele persoane fizice ce au realizat în anul 2022 venituri între 25.000 Euro și până la suma de 100.000 Euro trec la impozitarea veniturilor în sistem real.

  • La impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, se elimină cota forfetară de cheltuieli de 40%, astfel că venitul impozabil este venitul brut.

Există posibilitatea să se opteze pentru impozitarea veniturilor din chirii în sistem real.

  • Pentru persoane fizice ce desfășoară activități și realizează venituri extrasalariale, se introduce un plafon superior ca bază de calcul pentru asigurările sociale obligatorii și contribuția la sănătate de 24 salarii minime brute.

Se poate opta pentru asigurare în sistemul asigurărilor sociale și baza de calcul este de 6 x salariul minim brut.

Pentru persoanele fizice ce realizează venituri extrasalariale:

• în plafonul cuprins între 12 – 24 x salariul minim brut, baza de calcul a asigurărilor sociale este 12 x salariul minim brut;

 • ce depășesc plafonul de 24 x salariul minim brut, baza de calcul a asigurărilor sociale este 24 x salariul minim brut.

Plafonul este anual, pe fiecare componentă a asigurărilor sociale, respectiv obligația plății contribuției la sănătate sau obligația plății contribuției la asigurările sociale pensii.

  • Microîntreprinderi - scade plafonul venitului la suma de 500.000 Euro şi apare condiția să aibă minim un salariat.

Sunt excluse societățile la care activitatea de consultanță și management conduce la obținerea de venituri de peste 80% din total venituri.

Atenţie ! O persoană fizică poate să dețină mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți.

Altfel, trebuie să se decidă ce societăți trec la plata impozitului pe profit.

Actul normativ poate fi accesat aici ORDONANTA 16 15/07/2022 - Portal Legislativ (just.ro), face referire inclusiv la modul de stabilire al impozitului pe clădiri.

 

Echipa Nexia ABS vă acordă suport prompt. Contactaţi-ne!