perm_phone_msg
Blog

Inventarierea anuală a patrimoniului

2022-12-22 14:37:39

Avand in vedere ca inchiderea de an este foarte aproape va reamintim despre obligativitatea pe care o are compania in ceea ce priveste inventarierea patrimoniului.

Potrivit prevederilor art. 7 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, persoanele juridice au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege.

 

Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar.

 

Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii. In vederea efectuarii inventarierii, aceste persoane aproba proceduri scrise, adaptate specificului activitatii, pe care le transmit comisiilor de inventariere.

 

Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se pot efectua atat cu salariati proprii, cat si de catre terti pe baza de contracte de prestari de servicii incheiate cu acestia.

 

Potrivit prevederilor art. 41 pct 2 lit. d) din legea 82/1991 nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, cu privire la efectuarea inventarierii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei.

 

Potrivit prevederilor art. 41 pct 2 lit. a) din legea 82/1991 aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.

 

Se sanctioneaza atat neefectuarea inventarierii, cat si neexistenta unei proceduri privind inventarierea, neintocmirea deciziei de inventariere.

 

Daca aveti nevoie de suport in efectuarea inventarierii va rugam nu ezitati sa ne contactati.