perm_phone_msg
Blog

Cerințe de raportare CbC pentru grupurile multinaționale

2022-06-06 08:44:42

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 42/2017 care completează art. 291 din Codul de procedură fiscală, o entitate rezidentă fiscal în România care:

  1. Este entitatea-mamă finală a unui grup multinațional (MNE) cu venituri consolidate de 750 milioane EUR sau mai mult și
  2. Este obligată să întocmească situații financiare consolidate ale grupului,

trebuie să depună un Raport pentru fiecare ţară în parte (CbC) la autoritățile fiscale române în termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare al grupului MNE.

Ordinul nr.3049/2017, emis de președintele ANAF (publicat în Monitorul Oficial nr.894/1047 noiembrie 2017) aprobă modelul, conținutul și instrucțiunile de depunere a:

  1. Raportului pentru fiecare ţară în parte (CbCR) și
  2. Notificare privind calitatea entității constitutive a grupului de întreprinderi multinaționale, respectiv identitatea și rezidența fiscală a entității raportoare a grupului de întreprinderi multinaționale („Notificare”).

Legislația se aplică începand cu 1 ianuarie 2016.

Entitățile rezidente din România care fac parte din grupul MNE (întreprinderi multinaționale) trebuie să notifice autoritățile fiscale române dacă sunt mamă finală, mamă surogat a celeilalte entități rezidente în România care trebuie să depună raportul CbC. Alternativ, entitatea rezidentă română trebuie să notifice autoritatea fiscală română cu privire la identitatea membrului MNE care completează raportul CbC și rezidența acestuia.

Un grup multinațional este orice grup care include două sau mai multe întreprinderi rezidente în jurisdicții diferite sau include o întreprindere care este rezidentă fiscal într-o jurisdicție și care este supusă impozitului în ceea ce privește o afacere desfășurată printr-un sediu permanent într-o altă jurisdicție.

În ceea ce privește calendarul, se aplică următorul termene limită de depunere:

  • CBCR: dacă trebuie depus în România, CBCR urmează să fie depus în termen de 12 luni din ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de întreprinderi multifuncțional.
  • Notificare: se depune în România până în ultima zi a anului fiscal de raportare al grupului multinațional, dar nu mai târziu de termenul legal de depunere a declarației anuale privind impozitul pe profit (decontul 101) pentru anul fiscal precedent al entității constitutive române. Pentru companiile pentru care anul fiscal este similar cu anul calendaristic, termenul limită este 25 iune 2022.

Contravenții:
Conform legii, nedepunerea raportului CbC, depunerea cu întârziere sau furnizarea de date incomplete/incorecte atrag următoarele sancțiuni:

  • Pentru nedepunerea raportului CbC, amenda variază de la 70.000 lei la 100.000 lei.
  • Pentru depunerea cu întârziere a unui raport CbC, sau furnizarea de date incomplete/incorecte într-un raport CbC, amenda variază de la 30.000 lei la 50.000 lei.

Dacă situația de mai sus se aplică companiei dumneavoastră și aveți nevoie de ajutorul nostru pentru a vă îndeplini această obligație, vă rugăm nu ezitați să ne contactați.